torsdag 3 juli 2008

Krispigt godis och annat nytt

Vad gör man med salami och parmaskinka som blivit över efter festen? Frågan ställdes av en cateringkund, och jag skickade den vidare till Jimmy, en av mina leverantörer. Han är utbildad kock, så jag tänkte att han säkert kunde komma med ett förslag.

Det kunde han: Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg ut korv- och skinkskivorna på pappret och ställ alltihop i ugnen i 200 grader. Inom några minuter har de förvandlats till krispiga chips där smakerna har koncentrerats och intensifierats.

– Om du klarar att inte äta allt på en gång, låt dem kallna och smula dem sedan över salladen. Eller använd chipsen som elegant garnering på finare middagsrätter, sa Jimmy.

Det blir snyggt att ställa ett salamichips på krönet av en klick illgrön guacamole. Och förutom på salladen är det läckert att smula chipsen över grönsakssoppa, särskilt ängamat och blomkålssoppa (scrolla ner på sidan så hittar du recept).

Har du förresten upptäckt nytillskottet i butiken? Vi har utökat lunchsortimentet med en god bulgursallad, lämplig nu på sommaren när man vill äta lite lättare. Salladen innehåller bara bulgur och grönsaker, samt lite olja och citron. Jättegod till ett par skivor rustichello (den kokta, örtspäckade skinkan) eller rostbiff.

Jag vill påminna om att hustrun och jag tänker ta två veckors semester från 19 juli och stänger då butiken. Men helt lediga kommer vi inte att vara – vi ska planera för en massa nyheter i höst.

Till dess: Välkommen in! Eller ring, maila och sms:a till

Steve Malmström
Stevexdanvikens.se
0734-22 86 15

Visstja, recepten. Ängamat är en ljuvlig grönsakssoppa som hör sommaren till. Så här gör man den enligt oumbärliga ”Vår Kokbok”:

Ansa ungefär 500 gram olika färska och späda grönsaker, till exempel blomkål, morötter, sockerärter, bladspenat och purjolök. Koka upp 7-8 dl vatten med salt, lägg i grönsakerna och koka några minuter tills de mjuknar. Häll av, men spara kokvattnet.
Rör ut 2 msk mjöl i lite mjölk (ta röd mjölk). Koka upp 4 dl mjölk tillsammans med det sparade kokspadet, häll i redningen under omrörning och låt småkoka några minuter. Smaka av och salta kanske lite till. Lägg i grönsakerna tillsammans med en näve hackad persilja. Och som sagt – toppa med smulat salami- och/eller parmakrisp.

Blomkålssoppan gör hustrun så här: Skär hela blomkålen i bitar, koka i grönsaksbuljong och mixa med mixerstav när den har mjuknat. Smaka av med salt och peppar, dragon och kanske några matskedar grädde. Glöm inte krispet.

Inga kommentarer: