torsdag 15 januari 2009

Följ med och smaka på de berömda svenska vinerna

Tro det eller ej, men det växer vin i Sörmland. Följ med på Dånvikens resa till Blaxsta, och smaka på sex olika kvalitetsviner samt en buffé lagad av en riktig stjärnkock. Du får vara med om att premiäröppna Blaxstas Vidal ice wine 2007!

Sedan vi först nämnde planerna på att ordna en resa till Blaxsta har flera intresseanmälningar kommit in. För närvarande har tio personer sagt att de vill åka med. Men det är klart, ingen har ju ännu hört detaljerna som datum, pris och andra förutsättningar. De kommer här:

Vi reser i minibussar från Rönninge den 7 mars kl 13.30. Framme i Blaxsta utanför Flen någon timme senare, tas vi emot av Göran och hans fru Ulrika (som flera av er redan har träffat, hon kom till butiken en kväll i höstas och pratade vin). Gården ligger vackert i en sluttning ner mot sjön Långhalsen, alldeles intill Blacksta kyrka från 1100-talet.

Vi får en visning av vinplantorna, världens nordligaste odling, och av vinfabriken inrymd i en ombyggd ladugård från 1600-talet. På Blaxsta odlas druvorna Vidal, Chardonnay, Merlot och Cabernet Franc. Mest berömt är Blaxsta för sitt ice wine gjort på Vidal-druvan. Det är ett sött, vitt dessertvin som vunnit flera priser, bland annat munskänkarnas trofé Guldflaskan 2003 och silver i vin-VM i Bordeaux 2005. Dessutom tillverkar Blaxsta viner på olika frukter, bland annat åkerö-äpplen.

Sedan blir det vinprovning och avsmakningsbuffé i den mysiga vinkällaren från 1500-talet. Göran står själv vid spisen, så räkna med en riktig höjdare. Det blir mellan åtta och tio rätter inklusive ostar och dessert. Exakt hur buffén kommer att se ut avgörs av tillgången på råvaror, som enligt Görans hårda krav ska vara i säsong, färska och i möjligaste mån lokalproducerade.

Totalt smakar vi på sex olika viner, varav ett blir Vidal ice wine 2007, som vi premiäröppnar.

Det råder ingen tvekan om att vinet och maten blir goda. Göran Amnegård är nämligen inte bara vinodlare, utan även kock. Inte mindre än tre gånger har svenske Göran utsetts till Årets Kock i Kanada – 1991, 1992 och 1994. Dessutom tillhörde han det kanadensiska kocklandslaget under åren 1997-1999.

Nöjda och glada, och några av oss kanske lite runda under fötterna, vänder vi hem till Rönninge igen och är hemma cirka kl 20.00.

Priset för resan blir 1 395 kr per person. Det förutsätter att vi blir minst 10 deltagare. Övre gräns är 50 personer. ”Ju fler, desto roligare”, hälsar Göran. Läs mer om Blaxsta på http://www.blaxstawine.net/ .

Anmäl är bindande och tas emot fram till den 1 mars. Ring så fort som möjligt på tel 0734-22 86 15 eller e-maila till steve@danvikens.se .

Detta är bara en av Dånvikens aktiviteter och träffar under våren. Läs hela programmet här.

Inga kommentarer: