onsdag 1 juli 2009

En bruschetta i sommarvärmen

Sommarvärmen dallrar här över Rönninge Torg, och lugnet börjar lägra sig. Då är det läge att tänka ut nya lunchrätter. Häromdagen serverade jag hustrun något som fick hennes ögon att lysa.

Vad vore man utan dumburken? Platt intet. Den förtalade tv:n är en rasande bra inspirationskälla för oss som håller på med mat. Häromkvällen körde de matprogram större delen av kvällen och jag satt som spikad. Den andlöst vackra sommarkvällen fick klara sig utan mig där utanför.

En av mina favorit-tv-kockar heter Per Morberg, och den här gången gjorde han och hans italienske kompis en traditionell bruschetta. Jag insåg att den där skulle jag lätt kunna göra i butiken.

Så när hustrun kom ner för att äta lunch, la jag en skiva surdegsbröd på smörgåsgrillen och när den var snyggt randig gned jag den med en ituskuren vitlöksklyfta. Sen la jag den på en tallrik och öste på en röra av hackade tomater och färsk lök, olja och vinäger, basilika, salt och peppar. Bredvid detta mästerverk jag la ett par skivor parmaskinka, lika mycket rustichello och en liten hög med lomo (en torkade och rökta spanska fläskfilén). Sen dekorerade jag det hela med både gröna och svarta oliver och bar fram.

Gissa om hustrun blev glad! Hon är ju ändå sortimentschef, så det var inte mer än rätt att hon fick smaka på den anrättning först av alla. Som tur var godkände hon den omedelbart.

Inga kommentarer: