onsdag 7 april 2010

Var rädd om träden när du beskär

Var rädd om träden när du beskär

Strax före påsk hade vi besök av Mats Nittve i butiken. Han berättade om hur man beskär träd och buskar, och fick svara på massor av frågor.

Jag presenterade Mats (som är min granne) som arborist, men han värjde sig lite för titeln. ”Jag är bara halvarborist”, sa Mats.

Vad han menade kan man undra, för nog verkar det på mig som om han är ”helarborist”. Allt som oftast ser man honom uppflugen i ett träd med motorsågen i högsta hugg.

Kvällen första fråga ställde han till sig själv – och svarade också. ”Måste man beskära alls?” löd den.

Egentligen inte, såvida du inte yrkesmässigt producerar frukt och måste hålla träden låga. Men annars – bara om du känner ett inre tvång. Som amatör är det snålt att hålla träden låga. Det är väl generöst och bra att låta fåglarna få de högst belägna körsbären, tycker Mats. Antroposoferna anser att ju högre ett träd växer, desto bättre blir frukten till följd av ett djupare rotsystem. Men det återstår att bevisa.

Icke desto mindre vill vi alla beskära ett eller annat träd ibland. Grenar kan växa på ett störande sätt, eller så vill man ha en snyggare krona. Hur gör man då?

”Tänk på att när du beskär ett träd, skadar du och stressar det och startar en process om går ut på att trädet försöker ersätta det förlorade. Gå fram så försiktigt du kan. Ju mer du tar, desto större påverkan orsakar du.”

Regeln är att ha ett ordentligt motiv till att beskära. Det kan vara att en gren växer helt åt fel håll, korsande, skavande eller inåtriktat. Eller att kronan är så tät att den angrips av fukt och svamp. Ett träd behöver vara väl ventilerat.

Minst skada gör man om man sågar. Använd sekatör till de smalaste grenarna, och gå över till såg så snart som möjligt. Då undviker du att få en klämskada från sekatören i barken.

Snittytan är viktig. Den ska ligga i nittio graders vinkel mot den gren som ska bort. Då blir snittet mindre. Ett ovalt snitt innebär en större skada på trädet. Ta precis ovanför en tillväxtzon riktad åt det håll du vill att grenen sak växa.

Behandla inte snittytan med något alls. ”Har ni lackbalsam hemma, släng det. Det kan bildas kondens under lacket, och då uppstår fuktskador”, sa Mats.

Många har råkat ut för en ren explosion av vattenskott när de har beskurit trädet. Det kan bero på för hög ambitionsgrad.

”Titta på trädet varje år, och bestäm om du verkligen behöver beskära. Följ dina estetiska instinkter och var restriktiv. På det viset kan du minska antalet vattenskott år från år”, försäkrade Mats.

Frågestunden blev livlig. En av de första frågorna handlade om hur man beskär ett träd för att det inte ska bära frukt. Där blev svaret tydligt: i så fall är det lika bra att såga ner hela trädet!

Bärbuskar kan man bygga en ram åt, och ta bort torra grenar underifrån. Toppa inte, och lämna krusbärsbuskar helt i fred. Däremot kan man toppa en avenbokshäck när det har nått den höjd man vill ha.

Frågan om när man ska beskära avhandlades också. Juni till augusti, i alla fall när det gäller äppelträd, sa Mats till de flestas förvåning. Ska det inte göras i februari-mars?

”Det sa man förr. Men det berodde nog mest på att då hade trädgårdsmästaren gott om tid och ville ha något att göra”.

Diskussionen var ganska livlig och pågick ett par timmar. Jag hade lovat att Mats skulle ge lite tips om vad man kan göra med frukt och bär som träden ger, men det hann vi inte. Men i förväg hade han mailat mig sitt enastående recept på hallonlikör. Här kommer det:

1 liter hallon (färska eller frysta)
2-3 dl socker
35 cl konjak

Lägg bär och socker i konjak.
Låt stå i två månader.
Rör om då och då.
Passera genom en sil.
Häll upp på flaska och förslut.

Inga kommentarer: