torsdag 14 augusti 2008

Vi har ätit olivolja med sked

Det finns olivolja som är så god att den kan ätas som den är. Med sked. Hustrun och jag har varit hos vår leverantör Adoro och provsmakat, och fastnat för tre fantastiska oljor som vi nu har i butiken.

Inte för att det är något fel på de olivoljor vi har sedan förut, men vi ville höja oss ett snäpp kvalitetsmässigt och erbjuda DOP-märkta olivoljor. Här är de vi föll för:

• Lorenzo 1. Pressad på enbart handplockade cerasuola-oliver från Valli Trapanesi – i Italiens så klart. Skördas sista veckan i oktober eller första i november. Har en intensiv och fruktig smak. Droppa den över färdiga rätter.

• Lorenzo 5. Olivsorten heter noceralla del belice och det märkliga med den här oljan är att den är pressad på urkärnade oliver. Det är faktiskt något nytt. Det ger en mildare smak än normalt, då man pressar oliverna med kärnorna kvar. Lorenzo 5 är mjukt kryddig och blommig utan att ”smaka för mycket”. Kan användas i stället för grädde som smakhöjare.

• Stupor Mundi (”världens häpnad”). Den här oljan smakar däremot kraftfullt, som namnet antyder. Den består av en blandning av sorterna biancolilla och coratina. Smaken är välutvecklad, och fruktig med inslag av örter. Droppa den över kötträtter, gärna carpaccio eller grillat.

Alla tre oljorna kommer från tillverkaren Barbera i Palermo på Sicilien. Lorenzo-oljorna är DOP-märkta. För det krävs att oljan kommer från oliver som till 80 procent växer i regionen (i det här fallet Sicilien), att de plockas tidigt på säsongen när de fortfarande är gröna och att de pressas samma dag de skördas. Med tidigt menas slutet av oktober/början av november. Väntar man till januari, blir skörden dubbelt så stor. Men då har oliverna hunnit bli för mogna, smakar inte lika bra och de nyttiga fettsyrorna har mist en del av sin nyttighet. Ändå kan en sådan olja kallas ”extra virgine”, eftersom även januariskörden ger en första pressning.

Syrahalten på en god olivolja ska ligga under 1 procent. Våra tre håller inte mer än 0,15-0,17 procents syra. Det är det som gör den lena smaken. Här finns inget vasst och inget bittert.

Välkommen in!

Steve@danvikens.se
0734-228616

Inga kommentarer: