onsdag 21 maj 2008

Tacka tackorna för Bredsjö Blå

Det är snärjigt att vara butiksägare och sällan man hinner träffa leverantörer. Så jag skickade hustrun till Bredsjö för att köpa ost. Och ost kom hon hem med – Sveriges dyraste.

Bredsjö Blå är inte vilken ost som helst. Den tillverkas från scratch av Lena Enkvist och hennes sambo Lars-Göran Staffare. De har 72 tackor och några baggar som betar på ängar i Bredsjö, djupaste Bergslagen. Inte så avlägset som det låter – Carl Jan Granqvist röjer runt på Grythyttan alldeles i närheten.

Carl Jan har för övrigt setts i en tv-dokumentär nyligen, då han packade han upp en inplastad Bredsjö Blå hos någon hög kinesisk potentat. Under mycket mmmm-ande och smackande och uppmuntrande fniss från Carl Jan smakades Bergslagens stolthet av. Det var ett gott vin till också, oklart vilket. Men portvin är ett säkert tips.

De 72 tackorna mjölkas av Lena och Lars-Göran varje dag från februari till oktober. På grusvägen ses Lena på cykel när hon leder hela gänget från hagen till mjölkmaskinen i stallet, livligt påhejad av jack russeltiken Cissi. Hon har på egen hand omskolat sig från råttjägare till vallhund. Det var mer efterfrågan på det senare.

Det är Lena som står för själva ystningen, som försiggår i ett väl tillslutet, så gott som hemligt rum. Hustrun fick inte tillträde. I sin egenskap av deja lider Lena av berättigad bacillskräck. I det allra heligaste ystas mjölken och tillsätts klassiskt franskt roquefortmögel.

I lagret släpps däremot besökare in. Där ligger de doftande ostarna och väntar på att mogna. De säljs efter ett halvår. Många tycker de är godare efter ett år. Äldre personer väntar gärna två år med att sluka läckerheten, berättar Lena.

Hon har hållit på länge med Bredsjö Blå som – om ni inte visste det – är en mjuk mögelost som bär smaken av Bergslagen hela vägen till Rönninge. Eller var man nu äter den.

Men ombyte förnöjer, så nu har Lena börjat göra en hård ost också, Bredsjö Hård. Den påminner om en italiensk pecorino, men med en fräschare smak. Hyvla den över en sallad eller karva den i små bitar som doppas i balsamvinäger. Suveränt.

Här är länken till Lenas hemsida: http://www.bredsjobla.se/. Hennes ostkafé håller öppet till andra advent. Åk dit, ni som kan.

Inga kommentarer: