fredag 2 maj 2008

Irja kokar marmelad i Eskilstuna

Dagens Industri är en himla bra tidning. Där läste jag om Irja som tillverkar marmelad i Eskilstuna – och inte vilken marmelad som helst. Jag beslöt att besöka Irja och blev imponerad. Nu står hennes marmelad på Dånvikens hyllor.

Marmelad är egentligen inget annat än konserverad frukt som i rätta händer förvandlas till något som smakar som om änglarna hade kommit på det. Irja kokar sin marmelad i kopparkärl, aldrig mer än fem liter åt gången. Hon har skaffat sig en exakt känsla för när marmeladen är färdig. Sen blandar hon koket med något mer. En krydda, en ört eller choklad. Märket kallar hon ”Valmas döttrar” efter sin mamma.

Irjas apelsinmarmelad är till exempel kryddad med äkta vanilj och hennes blåbärsmarmelad har fått sällskap av vit choklad. Det finns ett oändligt antal sorter – i Dånviken har vi tagit in ett tiotal av de allra bästa. Vi har valt små burkar, för det är roligt att ha många hemma och prova.

Vissa passar till ost, till exempel rabarber- och blåbärsmarmeladen. Andra kan man värma upp lite och äta till glassen. Prova själv! Eller ge bort som present.

Hustrun älskar Irjas marmelader och har dem numera till nästan all mat. Gör inte Irja chutney också? Frågade hon. Chutney är en sötsalt, kryddig sak där det förutom frukt eller bär också ska ingå lök. Irja har lovat återkomma.

Välkommen in i butiken och botanisera bland burkarna! Eller ring, maila och sms:a till

Steve Malmström
Steve@danvikens.se
0734-22 86 15

Inga kommentarer: