torsdag 29 maj 2008

Chutney är gott till grillat


Ni minns väl Irja, hon som kokar goda marmelader i Eskilstuna. När jag beställde hennes marmelader till butiken, passade jag på att höra mig för om hon kunde tänka sig att komponera någon chutney också.

Jag är nämligen en stor tillskyndare av grillad mat. Inget är härligare än att slå sig ner på terrassen med en kall öl efter jobbet och rota runt lite i kolen medan den sakta vitnar. Och sen lägga på något kött som helst ska vara saftigt och ta lång tid att grilla. Fläskkött, kyckling eller korv tycker jag är bäst. Entrecôte går alldeles för fort, det blir liksom inget kul då.

Men grillade rätter kräva goda såser. Det är här Irjas chutneys kommer in. När jag började yra om chutney på hennes kokeri i Eskilstuna, hade jag redan känt vårens första strålar på terrassen och insett att grillsäsongen var i antågande. Bäst att vara förberedd.

Och – tro det eller ej – nu har Irja skickat tre olika sorters chutney. En med mest äpple, en med mest rabarber och en med mest rödlök. Samtliga söta och välkryddade, och den med lök även med lite bett i. Från chili.

Alla är goda som de är. Själv har jag provat äppelchutneyn till fläskkarré, rabarbernchutney till lax och rödlöken till korven. Vill du ha det mer ”såsigt”, blanda ett par rejäla matskedar chutney i ett par deciliter gräddfil, turkisk yoghurt eller crème fraiche.


Välkommen in i butiken! Eller ring, maila och sms:a till

Läs även – Chokladbloggen -

Steve Malmström
Stevexdanvikens.se
0734-22 86 15



Avanmäl nyhetsbloggen HÄR

Inga kommentarer: