torsdag 19 juni 2008

I olivoljornas förtrollade värld

Nyligen fick hustrun och jag en inbjudan till Ulriksdals slottsträdgård. Det var en italiensk importfirma som ville förevisa sina produkter. Det skulle bli provsmakning av oljor och vin, samt middag. Vi tackade omedelbart ja.

Hustrun – som är ekonomijournalist – blev så klart orolig. Vad säger egentligen Skatteverket om mutor? Men jag tänkte vad tusan – man måste ju träffa folk och hitta nya produkter till sitt sortiment. Det är man skyldig sina kunder.

Väl ute på Ulriksdal andades vi ut när vi såg att Systembolaget hade skickat representanter. Om någon borde ha koll på reglerna så är det väl dom.

Borden med olika produkter stod uppställda på gräsmattan, och välklädda italienare gick omkring och förevisade. En av dem verkade lite valhänt, och det visade sig snart att han 1) knappt talade engelska 2) var väldigt blyg och 3) var sitt företags tekniske direktör – alltså inte precis oljeexperten. Men vilken olivolja! Den östes generöst över små brödbitar och droppade ner på gräsmattan när vi smakade. Den smakade friskt och lite starkt och inte alls fett. Man hade nästan kunnat dricka den ur glas. Så nästa gång du smakar på olivolja – droppa inte, utan slösa med den!

Samtidigt föreläste en italiensk kock på engelska om vad det där med ”extra virgin olive oil” egentligen betyder. Som svensk har man koll på att det är olja från första pressningen efter skörden, och att pressningen måste ske inom 24 eller 48 timmar. Men det kocken poängterade var att detta egentligen inte säger så mycket om vad oljan smakar. Det beror ju på hur mogna oliverna är, om de är skadade, var de har vuxit, hur mycket sol de har fått. Och allt det där.

Hans rekommendation var i alla fall att aldrig använda annat än ”extra virgin” när du häller olja på råa eller tillagade livsmedel, som sallad eller pasta. För att steka kan du ta en enklare olivolja. Sådana oljor är naturligt ganska bittra och för att få bort det rensar man ofta olivoljan på all smak.

Som svensk tycker jag att då kan man ju då lika gärna välja en vanlig svensk rapsolja. Vi har italienarna att tacka för mycket, men smaklös olja finns på närmare håll.

Bäst som vi stod där på gräsmattan kom en lång man i halmhatt fram och hälsade. ”Hej, jag heter Bosse, är det ni som är från Dånvikens delikatesser?”

Det var Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdal och känd från TV4:s Äntligen Hemma. Ingen aning om hur han visste vilka vi var, han måste ha hört när vi presenterade oss för någon annan. Bosse var i alla fall en mycket trevlig prick, som visade sig vara uppvuxen på Ulriksdal. Hans föräldrar kom dit för att ta hand om slottsträdgården 1953, och Bosse är kvar än i dag.

Sen träffade vi flera producenter och importörer, så snart hoppas vi kunna utöka vårt sortiment med några av världens ljuvligaste olivoljor, vinägrar och annat gott.

Till dess: trevlig sommar! Ring, maila och sms:a till

Steve Malmström
Steve@danvikens.se
0734-22 86 15

Inga kommentarer: