måndag 16 juni 2008

Midsommar i Dånviken

Läste nyligen i en tidning att svenskarna gärna vill ha sill och nubbe på nationaldagsbordet. Nationaldagsbordet? Har aldrig hört talas om det. Däremot närmar sig nu midsommar med stormsteg, en verklig helg med riktiga traditioner. Då vill man ha sill och nubbe till lunch, och till middag måste det bli grillat.

Själv tar jag sillen till förrätt och följer upp med grillad och parmalindad sparris, ugnsrostad färskpotatis och grillad fläskkarré, marinerad i någon av butikens goda grillsåser. Till karrén serverar jag Valmas äppelchutney. Eller rättare sagt, hustrun serverar. Det är hon som brukar hålla i midsommaraftonens middag, och har jag tur bakar hon en jordgubbstårta också.

Om vädret är vackert sitter vi nog ute lite längre på kvällen och pratar med svärmor, som ska komma på besök. Hon är en riktig matmamma, så när middagen har lagt sig och vi börjar bli sugna på något igen, plockar vi fram en ostbricka med Sörmlands Ädel. Svärmor är själv uppvuxen i sörmländska Björkvik, inte långt från de kor och getter som bidrar med den mjölk som Jürss mejeri förvandlar till goda ostar.

Om du själv inte orkar ställa till med middag – varför inte ringa efter catering? Vi lägger upp våra läckerheter på fat. Sillen kan du alltid köpa hos Ulle på Coop.

Ring, maila och sms:a till

Steve Malmström
Steve@danvikens.se
0734-22 86 15

Inga kommentarer: