fredag 26 september 2008

Ett halvår med stärkt självförtroende

Nu har det snart gått ett halvår sedan hustrun och jag tog över Dånvikens Delikatesser. Bland det viktigaste som har hänt är att vi har fått stärkt självförtroende – och jag talar om butikens sortiment. När vi kom fick vi höra att Dånvikens har bra produkter. Nu vet vi att det är så.

Har du tänkt på att det kan vara svårt att avgöra om maten verkligen är god, när man har lagat den själv? Det är ungefär likadant när man har en delikatessbutik. Man blir hemmablind när det gäller smakerna. I teorin borde man förstås åka in till stan ibland och botanisera i Hötorgshallen och Östermalmsditon för att jämföra. Men hur ska man hinna?

Då är det fint att ha kunder. De bekräftar. I somras kom det in en kund som är spanjorska. Hon hade sin pappa på besök och vanligtvis brukar hon bunkra upp för hans ankomst till Rönninge genom att handla skinka, ost och annat i Spanien, när hon själv är där på semester. Nu hade hon missat det.

Så där stod jag och sålde serranoskinka, manchegoost, lomo curado och chorizokorv till en som verkligen visste hur det skulle smaka. Och det var hennes kräsne pappa som skulle få det. Vi var ungefär lika nervösa, kunden och jag.

Vi hade inte behövt oroa oss. Några dagar senare kom hon in igen, glädjestrålande: Det var den bästa serranon hennes pappa någonsin hade smakat! Och allt det övriga var också till belåtenhet.

Jag blev så klart själaglad – bättre kvitto på att våra produkter håller kunde jag inte få. Men även hon var lycklig. Nu slipper hon släpa spansk mat över kontinenten. Det är bara att komma in i Dånvikens.

Den spanska kunden är bara ett exempel. I vår familj har vi en ny svärson, Giorgio. Eller vi hoppas i alla fall att han blir svärson en dag. Han är italienare, född i Turin. Han har fallit i trans över vår parmaskinka (La Torre). Den bästa han har smakat! En dag i somras lockade han med hela sitt kompisgäng från Söder till Rönninge bara för att smaka på riktiga italienska delikatesser.

Det är vår hovleverantör Jimmy som står för en stor del av det italienska, franska och spanska sortimentet. Enligt honom är lilla Dånvikens en av de butiker som säljer mest av den spanska lyxskinkan pata negra, den som är gjord på grisar som bara käkar ekollon innan de går in i grishimlen. Den skinkan är alldeles speciell med sin mörka färg, rikliga inslag av fett och sin mustiga smak. Jag har kunder som inte kan vara utan den. Inte är den billig, men det går inte åt så mycket. Man får mycket smak för pengarna.

Välkommen in!

Inga kommentarer: