fredag 3 oktober 2008

Nu har vi malet espressokaffe

Många kunder har varit inne och frågat efter färdigmalet kaffe. Nu finns det i butiken. Vi har tagit in flera olika sorters espressokaffe från kommer från olika delar av världen, alla av hög kvalitet.

Intresset för kaffe är på uppåtgående igen. Visst har vi svenskar alltid druckit mycket kaffe, men kunskapen om hur det ska smaka lär ha varit högre på mormors tid – innan det frystorkade pulvret och elbryggaren gjorde entré.

För den som vill veta lite mer kommer här en snabbkurs i vad som skiljer blasket från riktigt kaffe:

• Det bästa kaffet växer på buskar i skydd av högre träd, högt uppe på sluttningar. Bären mognar i olika takt och måste plockas för hand. Inget insektsmedel behövs.

• Nederbörden ska helst vara jämn. Då växer kaffebönan långsamt och får tät struktur. I områden med regnperioder blir tillväxten snabbare, vilket är mindre fördelaktigt.

• Det finns två skördemetoder, den torra och den våta. Den torra är billigast: bönorna läggs att torka i solen. Den våta kräver investeringar, eftersom bönorna maskintorkas. Det ger ett fruktigare och syrligare kaffe med jämnare kvalitet.

• Det finns tre olika sätt att sortera bönorna.
Estate: alla bönor kommer från en enda gård.
Cooperative: flera näraliggande gårdar blandar sitt råkaffe.
Blend: rosteriernas egna blandningar, där de skapar smaker som naturen inte kan uppnå.

• Rostningen är viktig. Bönorna rostas i cirka 220 grader i omkring 15 minuter. Den exakta tiden och temperaturen avgör smaken och varieras efter vilken typ av kaffe man vill ha.

• Det finns hundratals olika sorters bönor. De vanligaste för espresso är arabica och robusta. De ger den typiska espressosmaken, som många är vana vid.

• När man inte vill ha espresso - hur ska man då brygga ett gott kaffe? Det finns två metoder: infusionsmetoden och bryggmetoden.
Infusionsmetoden går ut på att man blandar ganska grovmalet kaffe och vatten i en kanna. Häller på lite vatten först, sen resten, låter vila, rör om.
Bryggmetoden är den gamla vanliga med melitta. Ännu bättre är om man har ett så kallat guldfilter i stället för engångsfilter av papper. Lägg då i bryggmalet kaffe, lägg på ett lock med hål i, häll på vatten och låt brygden rinna direkt ner i en kopp. Det ger en ”clean cup”, dvs ingen sump i koppen.
Standardmåttet är 55 g kaffe till en liter vatten, eller 15 gram per kopp. Vattnet ska helst hålla 95 grader.

• Allt handlar om att ta fram syran och sötman i kaffebönan. Man vill även ha den bittra smaken, som kommer från koffeinet. Men bitterheten får inte ta överhanden som den gör i dåligt kaffe. Det vi vill ha är en balanserad, fyllig och komplex kaffesmak.

Inga kommentarer: