onsdag 3 september 2008

Kom och smaka på traktens vin!

Den 1 oktober har jag bjudit en ovanlig person till Dånvikens Delikatesser. Då kommer Göran Amnegård från Blaxsta vingård. Han är sörmländsk vinodlare och har med sig tre egenodlade viner. Antalet platser är begränsat, men vi kan klämma in 13-14 personer som får provsmaka. Vi börjar efter stängning kl 19.00.

Göran Amnegård är en livlig och pratsam man, som kan mycket om mat och vin. För åtta år sen fick han idén att börja odla vin i Sörmland. Det fanns de som tyckte det var befängt. Och inte har det varit lätt – men nu har han omkring 5 000 vinstockar i Blacksta utanför Flen.

”I stället för att se det svenska klimatet som en nackdel, beslöt jag att vända det till en fördel” säger Göran.

Och det är just vinterkylan som lockar fram den speciella aromen hos vidaldruvan, som är planterad på större delen av Blackstas jordar. Det är vidaldruvan som används till det söta isvinet. Men Göran odlar även mer kända druvor som chardonnay och merlot för sitt vita och röda vin, och då har han glädje av de många soltimmarna i juni. En annan typisk svensk faktor som gynnar druvorna är att det skiftar mycket mellan varmt och kallt under dygnet, under den tiden när druvorna mognar.

Om detta och mycket annat får Göran berätta själv, när han kommer med klirrande flaskor den 1 oktober. Anmäl dig genom att ringa eller maila – 350 kr per person kostar det, och då får du smaka på Görans viner tillsammans med tilltugg från butiken. Och du får ställa vilka frågor du vill om mat och vin till Göran!

Ring eller skriv och anmäl dig nu.

Steve@danvikens.se

Inga kommentarer: