torsdag 20 november 2008

Julen anländer lådvis

November är inte slut, men redan står julen för dörren. Till butiken anländer nu nästan varje dag nya lådor med doftande godsaker. Hos somliga leverantörer tycks entusiasmen vara högre än hos andra. I veckan packade jag upp ett nytt te – dekorerat med pyttesmå tomtar och granar i sockerkristyr!

Jag har också tagit in två sorters glögg, alkoholfria tills du själv spetsar dem med den sprit. Den ena är gjord enbart på blåbär och glöggkryddor, den andra på ett antal utvalda bär.

Hustrun har fullkomligt fallit för blåbärsvarianten. Än så länge har hon bara smakat den i ospetsad form, då är den söt och god samt väldigt vacker. Färgmässigt är den som gjord att kombineras med saffransskorpor.

Det är inte bara i Sverige det är jul, utan även i Italien. Till vår familj har nu en tvättäkta italienare anslutit sig, en begåvad reklamtecknare vid namn Giorgio Cantú som har kärat ner sig i husets äldsta dotter. Det tycker hustrun och jag är toppen, för han har massor med kunskap om hur man kokar pasta (ni anar inte hur fel vi gör i Sverige), hur man tar vara på rester och vilken salami som passar i vilket sammanhang.

Enligt dottern Helena brukar Giorgio ringa hem till sin pappa i Turin och berätta om svenska seder och bruk, och pappan Giulio påpekar då överslätande att det inte är så konstigt om vi är underliga, eftersom romarriket aldrig nådde Norden.

Hur som helst – Giorgio har mycket att berätta om mat, och den 3 december är det precis vad han tänker göra. I butiken! Härmed bjuder jag alltså in till en delikatesskväll med matföredrag av Giorgio Cantú. Kostnad: 150 kr, då ingår en delitallrik. Var inte orolig – Giorgio talar svenska med – enligt hustrun – bedårande brytning.

Ring eller maila för att boka in dig!

Inga kommentarer: