torsdag 6 november 2008

Fars dag eller rena farsdagen?

På söndag är det Fars dag, och hela veckan har jag haft besök av barn från tioårsåldern och uppåt, som vill köpa presenter. Bra idé, tycker jag, men borde man inte fira lite ordentligt? Jag tänker på de där anvisningarna om hur man ska fira mors dag med flagga, sång och hela baletten. En far borde väl inte firas sämre. Här är mitt förslag till anvisning:

• Strunta i flaggan, den syns ändå inte i höstmörkret.
• Sjung för guds skull inte, far är morgontrött. Använd förmiddagen till att städa badrummet, så det är i hyggligt skick när han stapplar in där. Byt ut den där rakhyveln som ni har lånat av honom hela veckan – han har märkt det.
• Låt honom sova fram till lunch och se till att han vaknar till det ljuva pschyyyt-ljudet av en ölburk som öppnas. Kalla detta lunch.
• Led honom därefter fram till soffan, stoppa om honom med filtar och skjut in en actionfilm i dvd:n.
• Servera chips och mer öl varannan timme.
• När eftermiddagen kommer, håll en liten högtidlighet där ni bringar honom hjärtats tack för att han har gett er livet (om ni är barn) och de där Telia-aktierna som har fallit med 75 procent (om du är hustrun).
• Därefter är det dags för middag – och det är nu Dånvikens kommer in i bilden. Eftersom far har käkat chips och sörplat öl hela dagen, räcker det med något litet. Gå till frysen, ta fram någon gammal baguette som ligger där. Tina, skiva och rosta några skivor. Öppna en burk ankleverpastej (Far orkar inte tänka på de franska ankornas väl och ve i dag). Lägg upp en klutt per brödskiva. Ta ett äpple ur fruktkorgen, skär i små tärningar, lägg i kastrull och slå på tre matskedar av förra årets glögg som står bortglömd i spritskåpet. Låt sjuda några minuter, lägg äpplet på patén. Ge honom en öl till och öppna själv en flaska gott vin (om du är hustrun). Laga nu den riktiga middagen. Förslag: hemgjord pizza med parmaskinka och buffelmozzarella. Stå med en klar när far lunkar ut i köket.

Trevlig fars dag!


"Anvisningar till firande av Mors dag" 1920, återgiven i Skånska Dagbladet 2008-05-25.

Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.
Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.
ur broschyren "Anvisningar till firande av Mors dag" 1920, återgiven i Skånska Dagbladet 2008-05-25.

Inga kommentarer: