söndag 22 februari 2009

Fyra goda delikatessviner

Det blev fullsatt i våra lilla butik när vinjournalisten Håkan Larsson kom och höll vinprovning. För er som inte var där kommer här ett referat av Håkans förslag och rekommendationer.

Tanken var att prova ut några viner som passar till Dånvikens Delis sortiment. Håkan beskrev våra ostar, korvar och skinkor som ”kraftiga i smak”, och ­ - som all mat som det är någonting med – salta och feta.

-         Då gäller det att välja smakrika viner för att balansera maten. Och så behöver vinet syra för att möta det feta, förklarade Håkan.

Han hade valt ut fyra viner, som alla passar på sitt sätt. De var:

  • 6240 2007 Sanctuary Pinot Gris, 99 kronor. Ett vitt vin från Nya Zeeland. Det här vinet smakade vi först, och det märktes tydligt att det var Håkans egen favorit till den här sortens mat. Det har mycket smak, en hel del syra men också en aning sötma som utgjorde pricken över i-et i det här sammanhanget.

  • 2032 2008 Simonsig Chardonnay, 83 kronor. Ännu ett vitt, denna gång från Sydafrika. Lagrat på ekfat, vilket skiljer det från det förra. Ekfatet ger en smak av barndomens dixie-kola. Det perfekta vinet till hårdostar av grevé-typ, enligt Håkan.

  • 2393 2006 Musella Valpolicella, 99 kronor.  Röd italienare lagrat på ekfat. Smak av körsbär, den sura sorten. Ger en sträv känsla under läpparna när man har dragit runt det i munnen. Det är garvsyran som gör vinet ”motsträvigt”. Gjort för att drickas till mat, enligt Håkan. Strävheten fungerar till kraftig mat, till exempel pasta bolognese. Håkan guidade oss deltagare att i fantasin laga till en mustig köttfärssås (som han avslutade med en skvätt grädde), och när den var färdig tog vi en klunk till av vinet – och plötsligt smakade det lite annorlunda! Så kan man också lura hjärnan.

  • 2560 2005 Periquita Reserva, 79 kronor, från Portugal, enligt Håkan ”Systemets mest prisvärda vin”. Mycket rikt med starkvinston, lite åt russinhållet i smaken. Ett år äldre än det italienska ovan, och det märks. Ropar ännu mer efter mat än ”lillebror” Musella. ”Smakar omisskännligt av Portugal, där personality counts”, som Håkan Larsson sa. Förutom till våra delikatesser passar vinet bra till gammaldags mat som lamm- eller grytstek – helst serverat på en söndag. 

Först provade vi vinerna för sig, sen tillsammans med smakbitar från delidisken. Då satte själva experimenterandet igång med alla möjliga kombinationer. Mest lyckade kombination: chardonnay-vinet till comté-ost. Minst lyckade: periquitan till Sörmlands ädel. När man blandade de två försvann mirakulöst både ostsmaken och vinsmaken och kvar blev – ingenting! Mest överraskande kombination: Årechoklads vaniljtryffel till pinot gris. Prova!

Efter provningen fick Håkan en del frågor från deltagarna. En handlade om luftning av vin – är det nödvändigt?

-         Ja, tänk dig själv om du hade varit inlåst i en vinflaska i fyra år och någon plötsligt drog ur korken. Skulle inte du känna dig lite yrvaken? Undrade Håkan.

Lite mer allvarligt menade han att alla röda viner mår bra av att dekanteras, även om det inte är helt nödvändigt för att de ska kunna drickas. När du häller på karaff, häll ordentligt så att det bubblar, rådde han. Syret tar fram vinets aromer. Låt det stå i karaffen 30 minuter till en timme innan det dricks. När det gäller vita viner är det egentligen bara äldre och ”finare” viner som behöver dekanteras.

Hur ska man handskas med boxviner?

-         Kolla tappningsdatumet innan du köper. Är det äldre än sex månader, välj en annan box. Häll upp det du ska dricka på karaff, och ställ resten i kylskåpet, både rött och vitt. Då håller det sig i minst fem-sex veckor.

Men om man kranar och inte vill ha kylskåpskallt rödvin?

-         Enkelt – häll upp ett glas och mikra i fem-sex sekunder. Då blir det perfekt!

Och så ännu ett tips som blev nästan en aha-upplevelse för oss deltagare: Nästa gång du har middag hemma, köp inte ett vin till maten. Köp två eller fler! Och prova ut den kombination som blir godast. Främjar både kunskap och umgänge.

Håkan Larsson har skrivit flera böcker på ämnet vin och mat och blivit prisbelönt flera gånger. Han hade med sig sitt senaste alster, Håkan Larssons vin och fest (Bonniers), som han sålde för 250 kronor. Priset på Akademibokhandeln är 409 kronor. Som tur var lämnade han kvar några exemplar som vi har i butiken – ett blädderex och sex ex till försäljning. I boken finns massor av både enkla och mer komplicerade recept, plus förslag på vin som passar till.

 

Inga kommentarer: