fredag 22 maj 2009

Möte med Bacilluskan

Det är högsäsong i delibutiken och jag hinner inte ta många steg bortom Rönninge. Men hustrun, hon har träffat programledaren i TV4:s ”Rent Hus”. Marie-Louise Danielsson-Tham är veterinär och professor i livsmedelshygien. Hon vet allt om baciller, opastöriserade ostar och E-ämnen.

Ni har väl sett ”Rent Hus”? Det har inte jag, men jag vet vem Marie-Louise Danielsson-Tham är eftersom hustrun tillhör hennes beundrarskara. I veckan fick hustrun träffa professorn på ett veterinärseminarium. Fråga inte hur hustrun hamnade där, det är en annan historia. Deras möte kärvade lite från början:

       Man kanske skulle göra ett hemma-hos-reportage hos dig och ta med sig en tops! Sa hustrun skämtsamt till M-L D-T när de hade hälsat.

Men professorn var inte road.

       Jag släpper inte in journalister i mitt hem, med eller utan tops! Men jag kan lova att det är rent, tillade hon muttrande.

Om hustrun hade klampat i klaveret vet inte jag, men hon fortsatte oförtrutet in på nästa heta ämne: opastöriserade ostar. Som ni vet säljer de bra i vår butik. Professorn är skeptisk till dessa delikatesser.

       Det är många som påstår att opastöriserade ostar är godare än pastöriserade. Det tror inte jag på. Jag har faktiskt tänkt ordna ett blindtest på Grythyttan för att bevisa det, sa hon.

Restauranghögskolan i Grythyttan är hennes arbetsplats, där undervisar hon i livsmedelshygien. Man kan säga att hon som veterinär ägnar sig åt de små djuren med de långa namnen: campylobacter, listeria, salmonella, stafylokocker och andra arter. Hon vill inte deras väl utan deras död, särskilt om de finns i maten.

Hustrun undrade om ett blindtest verkligen skulle fungera. En brie de Meaux är ju en brie de Meaux, och den smakar som den gör för att den är opastöriserad. Inte kan man säga att den är mer eller mindre god än Sörmlands ädel, som är en helt annan ost och pastöriserad?

Så hustrun höll med om att pastöriserat är väl så gott som opastöriserat, det beror på tycke, smak och kvalitet.

       I Sörmland har vi minsann Jürss Mejeri. Alla deras ostar är pastöriserade och underbart goda, skröt hustrun för professorn. Som genast såg lite mindre sträng ut.

Av andra veterinärer på seminariet, som själva ätit opastöriserade ostar hela livet, fick hustrun klart för sig att även dessa ostar är helt ofarliga sedan de har lagrats i 60 dagar.

Marie-Louise Danielsson-Tham har också givit sig in i debatten om E-ämnen. Hon vill nyansera den lite, säger hon. Debatten tog ju riktig fart när journalisten Mats-Eric Nilsson skrev boken ”Den hemlige kocken” (Forum) och uppföljaren ”Äkta vara”. Hans poäng är att färdiglagad mat innehåller för många konstgjorda ämnen. De må vara godkända vart och ett för sig, men ingen har kontrollerat cocktaileffekten av dem, det vill säga vad som händer i kroppen när vi blandar kemikalierna.

I Svensk Veterinärtidning har M-L D-T skrivit en artikel där hon går igenom de vanligaste E-ämnena och vad de är till för. Hon går egentligen inte till direkt försvar för något ämne, utom ett: E 250 (natriumnitrit). Det har sin plats i köttprodukter som salami, eftersom det skyddar konsumenten från att bli botulinumförgiftad. Det är lika otrevligt som det låter, så den tillsatsen ska vi vara rädda om.

Jag har båda Mats-Eric Nilssons böcker samt M-L D-T:s artikel i butiken, om någon är intresserad. Och vem vet, Claes Jürss kanske snart får oväntat besök – av en städprofessor utrustad med tops. Hemma i Grythyttan lär barnen kalla henne Bacilluskan

Inga kommentarer: