Det var många som ville veta mer om hur man odlar örter. 20 personer var vi som trängdes i den lilla butiken och på terrassen när
Vi bjöd in
Han inledde med att konstatera att odla kryddörter – det är lätt. De flesta vill ha sol och varmt och lagom mycket näring. En fönsterbräda är en utmärkt odlingsplats, bara den har sol. De flesta örter kan samsas i samma kruka eller rabatt, utom myntor som har en tendens att sprida sig in absurdum. Sätt dem i egna krukor eller hinkar.
Många kryddörter är fleråriga och passar bra i rabatten. Fleraåriga är exempelvis oregano, libbsticka, malört och salvia förutom citronmeliss och myntor. Du kan ha dem lite var som helst, till exempel som kantväxter. Med lite tur skrämmer de bort rådjur och harar, som tycks sky de starka dofterna. Blomsterprinsessan Carina hade sin egen förklaringsteori: ”De äter inte örter, för de vill inte bli kryddade i förväg!”
Mest praktiskt är dock att ha örterna nära köket – annars är risken stor att du inte ids gå ut och hämta när du är i matlagningstagen.
Vissa kryddörter är ettåriga, och de övervintrar inte hos oss, inte ens inomhus. Det gäller typiska medelhavsörter som rosmarin, mejram och timjan. Även salvia hör dit, men den är så oöm att den ändå klarar en svensk vinter. Problemet för dessa örter är att det är för kallt utomhus och för varmt inomhus hos oss vintertid.
Fleråriga örter har störst chans att överleva om man ställer dem tätt ihop på altanen och bäddar in dem i papper och filtar, råder
Den populära koriandern är ettårig och är bara användbar som krydda innan den har gått i blom. Efter det tappar den alla blad. Det är bara att kasta.
Även basilikan är ettårig. Den är rolig eftersom den finns i så många varianter. Köp fröer av flera sorter och bland friskt, tycker
Om du ska så örter själv, är det viktigt att börja tidigt. Sätt igång redan i februari på fönsterbrädan och flytta så småningom ut plantorna i rabatten.
Frågan om fransk dragon kom upp. Det är en perenn som
När teoridelen var avklarad övergick
Den här kvällen tillhandahöll Carina en uppstammad rosmarin, och runt den satte
Så berättade han om hur man skördar: ta hela skott och repa av bladen om stjälkarna är hårda. Om du ska spara örterna, skörda när det är torrt och innan örterna går i blom. Ta späda skott. Bunta ihop till kvistar som du hänger till tork. Ute på torra ställen, eller inne. Du kan också repa bladen och torka i 50 graders ugn. Det tar ett par timmar – låt ugnsluckan stå på glänt. Eller hacka bladen och lösfrys på bricka innan du lägger i en burk i frysen.
Hur använder man då kryddorna? Ett av
En supergod salladsdressing gör han genom att ta ungefär 3 dl av en bra olivolja, hacka en bunt persilja och lägga i tillsammans med en eller två vitlöksklyftor samt en rejäl näve av en ört man tycker om - i hackat skick. Lägg till ett par matskedar vinäger, salt och peppar. Mixa med mixerstav och häll på flaska.
När du kryddar brännvin med malört: använd inte blommorna, det blir inte gott. Ta i stället 70 cl brännvin och 7-8 spetsar av malörten, det vill säga späda skott. Låt stå 7-10 dagar, sila. Om det blir för stark malörtssmak är det bara att späda med mer brännvin eller lösa upp en eller två sockerbitar i drycken. Skål!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar