måndag 4 maj 2009

Lars-Erik Läck berättar om örter

Det var många som ville veta mer om hur man odlar örter. 20 personer var vi som trängdes i den lilla butiken och på terrassen när Lars-Erik Läck delade med sig av sin djupa kunskap. Han berättade inte bara om hur man odlar örterna, utan också om hur man använder dem. 

Vi bjöd in Lars-Erik Läck som ett led i våra aktiviteter här i butiken, där vi försöker ge våra kunder något utöver maten (och vinet, eftersom detta är slutna sällskap). Lars-Erik är född och uppvuxen här i Rönninge. Hans far var trädgårdsmästare och hade plantskola och flera av de kunder som var med här i onsdags kväll hade buskar och rabatter i sina trädgårdar som en gång planterats av Lars-Eriks pappa. 

Han inledde med att konstatera att odla kryddörter – det är lätt. De flesta vill ha sol och varmt och lagom mycket näring. En fönsterbräda är en utmärkt odlingsplats, bara den har sol. De flesta örter kan samsas i samma kruka eller rabatt, utom myntor som har en tendens att sprida sig in absurdum. Sätt dem i egna krukor eller hinkar. 

Många kryddörter är fleråriga och passar bra i rabatten. Fleraåriga är exempelvis oregano, libbsticka, malört och salvia förutom citronmeliss och myntor. Du kan ha dem lite var som helst, till exempel som kantväxter. Med lite tur skrämmer de bort rådjur och harar, som tycks sky de starka dofterna. Blomsterprinsessan Carina hade sin egen förklaringsteori: ”De äter inte örter, för de vill inte bli kryddade i förväg!” 

Mest praktiskt är dock att ha örterna nära köket – annars är risken stor att du inte ids gå ut och hämta när du är i matlagningstagen. 

Vissa kryddörter är ettåriga, och de övervintrar inte hos oss, inte ens inomhus. Det gäller typiska medelhavsörter som rosmarin, mejram och timjan. Även salvia hör dit, men den är så oöm att den ändå klarar en svensk vinter. Problemet för dessa örter är att det är för kallt utomhus och för varmt inomhus hos oss vintertid. 

Fleråriga örter har störst chans att överleva om man ställer dem tätt ihop på altanen och bäddar in dem i papper och filtar, råder Lars-Erik. Lägg plast över det hela, så att inte vatten sipprar in och fryser. Själv har han övervintrat en timjan genom att ta upp den ur krukan och lägga den i en lövhög. Salvian kan du klippa ner hårt på våren, så kommer den igen. 

Den populära koriandern är ettårig och är bara användbar som krydda innan den har gått i blom. Efter det tappar den alla blad. Det är bara att kasta. Lars-Erik själv sår en ny koriander varje månad. Detsamma gör han med mejram. 

Även basilikan är ettårig. Den är rolig eftersom den finns i så många varianter. Köp fröer av flera sorter och bland friskt, tycker Lars-Erik. Tänk på att basilikan är den ört som kräver mest av sin omgivning. Den vill ha riktigt varmt och gott. Har du ett växthus är det perfekt. Har du balkong eller fönster mot norr kan du ändå odla en del örter, till exempel oregano och citronmeliss.

Om du ska så örter själv, är det viktigt att börja tidigt. Sätt igång redan i februari på fönsterbrädan och flytta så småningom ut plantorna i rabatten. 

Frågan om fransk dragon kom upp. Det är en perenn som Lars-Erik gräver ner med kruka och allt i sin rabatt till vintern och täcker med löv. Då kommer den tillbaka. Ta upp den på våren och dela rötterna. Tänk på att dragon ska vara fransk. Den finns också i en rysk variant, som inte alls är lika god. De ser ganska lika ut, så man måste smaka för att vara säker. 

När teoridelen var avklarad övergick Lars-Erik till att visa i praktiken hur man gör när man planterar. Krukan ska ha hål i botten, och det ska täckas med en skärva. Sen bottnar man med ett laget lekakulor som täcks med en bit marktyg. På det viset blandas inte lekan med jorden – och då kan man spara den! Sedan fyller man på med bra såjord. Själv använder Lars-Erik u-jord med lekakkulor i. Han varnade för att så i billig jord av typen fem säckar för 100 kronor. Den passar i rabatter, men inte till krukor. 

Den här kvällen tillhandahöll Carina en uppstammad rosmarin, och runt den satte Lars-Erik citronmeliss, timjan och oregano vackert i den stora krukan. Det blev jättefint! 

Så berättade han om hur man skördar: ta hela skott och repa av bladen om stjälkarna är hårda. Om du ska spara örterna, skörda när det är torrt och innan örterna går i blom. Ta späda skott. Bunta ihop till kvistar som du hänger till tork. Ute på torra ställen, eller inne. Du kan också repa bladen och torka i 50 graders ugn. Det tar ett par timmar – låt ugnsluckan stå på glänt. Eller hacka bladen och lösfrys på bricka innan du lägger i en burk i frysen. 

Hur använder man då kryddorna? Ett av Lars-Eriks förslag var att man lägger en bunt örter på glöden innan man grillar kött eller fisk. Kyckling är gott att späcka med massor med örter och vitlök innan man ställer in den i ugnen. Fyll själva kycklingen och stoppa in kvistar under skinnet, droppa sedan över olja och citron, salt och peppar.  

Lars-Erik brukar också brygga te på örter. Exempelvis slår han hett vatten över några blad citronmeliss, sötar med honung  - det älskar barnbarnen. 

En supergod salladsdressing gör han genom att ta ungefär 3 dl av en bra olivolja, hacka en bunt persilja och lägga i tillsammans med en eller två vitlöksklyftor samt en rejäl näve av en ört man tycker om - i hackat skick. Lägg till ett par matskedar vinäger, salt och peppar. Mixa med mixerstav och häll på flaska. 

När du kryddar brännvin med malört: använd inte blommorna, det blir inte gott. Ta i stället 70 cl brännvin och 7-8 spetsar av malörten, det vill säga späda skott. Låt stå 7-10 dagar, sila. Om det blir för stark malörtssmak är det bara att späda med mer brännvin eller lösa upp en eller två sockerbitar i drycken. Skål!

Inga kommentarer: