måndag 25 maj 2009

Nina Malén grillade kabanoss


I onsdags firade vi in våren här i butiken med grillafton till levande musik. Nina Malén från Ekologiska Kompaniet grillade ekologiska korvar på vår terrass, allt medan trion Pómo-Altón-Lundén spelade en salig blandning av jazz, soul funk, fusion och latin. Det blev en härlig stämning. 

Nina berättade om Ekologiska Kompaniet, som hon har startat tillsammans med sin kollega Albin Gustafsson i Nyköping. Deras idé är att sälja bra kött och köttprodukter. 

-         Vi vill stödja lantbrukarna som föder upp ekologiskt här i Sörmland, sa Nina. 

Hon och Albin säljer köttet i form av lådor som kan beställas på deras hemsida www.ekologiskakompaniet.se. I lådorna finns alla möjliga styckningsdelar. Eftersom en stor andel av köttet måste malas till färs, har Nina och Albin börjat låta tillverka olika kvalitetskorvar som också säljs. De innehåller minst 85 procent kött och i övrigt fläsk, vatten, eventuellt mjöl och kryddor. Inga andra tillsatser används, utom natriumnitrit (E250) som är nödvändigt (se också bloggen om professorn Marie-Louise Danielsson-Tham). 

Det var några av de goda korvarna som låg på vår grill i onsdags. Kabanoss är en ganska tjock korv med mycket smak av svartpeppar och till dem åt vi delibutikens potatissallad och bulgursallad. Medan grillen blev varm lät vi oss väl smaka av olika sorters antipasto, samt Ekendahls goda baguetter. 

När det bli kyligt gick vi in, och lät den stackars orkestern sitta kvar ute och spela. Men vi värmde dem genom att ställa den ännu heta grillen precis bredvid dem och genom att applådera så det dånade ut mellan låtarna. Självklart fick musikerna gå lös på både antipasti och korvar när de hade spelat klart. Två av bandmedlemmarna är bara 19 år, så faten rensades helt. 

En och annan av gästerna intresserade sig för själva grilltekniken, och Nina kom med några enkla råd: 

-         Krångla inte till det. Vänta med att lägga på köttet tills kolen har blivit ordentligt grå. Se till att ha en bit av gallret fritt från kol, så att du kan lägga kött som är färdigt där i väntan på att det serveras. 

Fram emot kvällen packade Nina ihop sina pinaler och körde hem till skogarna runt Nyköping i sin specialbyggda Fiat, en rullande kyl och frys. 

Inga kommentarer: