fredag 4 april 2008

När granbarksosten gjorde succé


I veckan gjorde vi som nya ägare i Dånvikens Delikatesser våra första egna inköp till butiken. Eftersom vi gärna vill ha närproducerat vid sidan om det franska och italienska, ringde vi till Jürss mejeri i Flen och beställde.

För några år sen hade vi själva köpt en fantastisk ost där, och nu hoppades vi att den skulle finnas kvar – och det fanns den! Det är en rund sak, större än en camembert, och insvept i tunn granbark.

Med osten följer en liten lapp med instruktioner. Osten ska ställas in i ugnen eller på grillen för att smälta. Sen doppar man bröd eller grönsaker i och njuter.

Vår egen ost ställdes fram till oss fem i familjen som förrätt. Den hade räckt till minst en till. Min fru Ingrid hade bakat sitt specialbröd, små baguetter efter ett modifierat recept ur någon av Anna Bergenströms kokböcker: 3 dl ljummet vatten, 6 dl vetemjöl, 25 g jäst, 1 msk vardera av honung och torkad rosmarin, rätt mycket salt och tre msk olivolja. Rör ihop den lösa smeten med en trägaffel, låt jäsa i 60 minuter. Baka ut så gott det går till fyra baguetter (kräver ordentligt mjölade händer), lägg på plåt med bakpapper. Spraya med vatten, strö generöst med flingsalt över och in i ugnen på 250 grader.

Brödet är underbart att doppa i osten, som ju lika gärna kan serveras som efterrätt, eller på franskt manér som osträtt före efterrätten.

Inga kommentarer: