I veckan gjorde vi som nya ägare i Dånvikens Delikatesser våra första egna inköp till butiken. Eftersom vi gärna vill ha närproducerat vid sidan om det franska och italienska, ringde vi till Jürss mejeri i Flen och beställde.
För några år sen hade vi själva köpt en fantastisk ost där, och nu hoppades vi att den skulle finnas kvar – och det fanns den! Det är en rund sak, större än en camembert, och insvept i tunn granbark.
Med osten följer en liten lapp med instruktioner. Osten ska ställas in i ugnen eller på grillen för att smälta. Sen doppar man bröd eller grönsaker i och njuter.
Vår egen ost ställdes fram till oss fem i familjen som förrätt. Den hade räckt till minst en till. Min fru Ingrid hade bakat sitt specialbröd, små baguetter efter ett modifierat recept ur någon av Anna Bergenströms kokböcker: 3 dl ljummet vatten, 6 dl vetemjöl, 25 g jäst, 1 msk vardera av honung och torkad rosmarin, rätt mycket salt och tre msk olivolja. Rör ihop den lösa smeten med en trägaffel, låt jäsa i 60 minuter. Baka ut så gott det går till fyra baguetter (kräver ordentligt mjölade händer), lägg på plåt med bakpapper. Spraya med vatten, strö generöst med flingsalt över och in i ugnen på 250 grader.
Brödet är underbart att doppa i osten, som ju lika gärna kan serveras som efterrätt, eller på franskt manér som osträtt före efterrätten.
För några år sen hade vi själva köpt en fantastisk ost där, och nu hoppades vi att den skulle finnas kvar – och det fanns den! Det är en rund sak, större än en camembert, och insvept i tunn granbark.
Med osten följer en liten lapp med instruktioner. Osten ska ställas in i ugnen eller på grillen för att smälta. Sen doppar man bröd eller grönsaker i och njuter.
Vår egen ost ställdes fram till oss fem i familjen som förrätt. Den hade räckt till minst en till. Min fru Ingrid hade bakat sitt specialbröd, små baguetter efter ett modifierat recept ur någon av Anna Bergenströms kokböcker: 3 dl ljummet vatten, 6 dl vetemjöl, 25 g jäst, 1 msk vardera av honung och torkad rosmarin, rätt mycket salt och tre msk olivolja. Rör ihop den lösa smeten med en trägaffel, låt jäsa i 60 minuter. Baka ut så gott det går till fyra baguetter (kräver ordentligt mjölade händer), lägg på plåt med bakpapper. Spraya med vatten, strö generöst med flingsalt över och in i ugnen på 250 grader.
Brödet är underbart att doppa i osten, som ju lika gärna kan serveras som efterrätt, eller på franskt manér som osträtt före efterrätten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar