måndag 28 april 2008

Pepparkakor komponerade till Sörmlands Ädel


I Eskilstuna finns ett ”bakeri”, som drivs av ”bakisen” Anette Kruse. För en tid sen smakade hon på Sörmlands Ädel, den ost som Claes Jürss tillverkar i Flen. Hon så blev förtjust att hennes smakhjärna gick igång. Strax hade hon skapat en pepparkaka, specialkomponerad för just den osten.

Anette, hon som är bakis i Eskilstuna, gör mycket mer än bara pepparkakorna, även om de är så goda att det hade räckt med det. Hon gör också små, små skorpor, vansinnigt goda till te, till kaffe – och till att doppa i vin. Skorporna finns i två varianter, en bakad med dinkel och med knapriga mandlar, och en med smakstuns i: mörk choklad och chili.

Hustrun är förtjust i skorporna. Och osten och pepparkakorna. Häromdagen kom hon hem med en flaska portvin, som hon hade fått i present av en bekant på jobbet. Portvinet (som hon alltid uttalar med svenskt o, som om det kom från en port i ett hus) visar sig vara jättegott till både osten, pepparkakorna och skorporna.

Välkommen in i butiken och prassla med påsarna! Eller ring, maila och sms:a till

Steve Malmström
Steve@danvikens.se
0734-22 86 15

Inga kommentarer: