torsdag 30 oktober 2008

När hunden hotade med kniv

Minns ni tomatsåsen med vodka i, som jag berättade om härom veckan? Den som Oprah Winfrey kallar ”Nerver lose your husband”. Hustrun lagade den åt mig häromsistens och det kunde ha slutat illa. Hunden tyckte så illa om vodkadoften att hon hotade med kniv.

Detta är ingen spökhistoria i halloween-tider, utan fullkomligt sant. Men det var inte första gången vår svarta labrador tog till denna drastiska åtgärd. Så fort hon blir lite stött (det händer ganska ofta) smyger hon ut i köket och snor åt sig den största förskäraren. Med den mellan tänderna kommer hon sen ut till oss i vardagsrummet, visar upp sig – och väntar på reaktionerna. Som skjutna ur raketer far vi då upp för att avväpna jycken, som snabbt som ögat slinker in mellan alla stolsbenen under matsalsbordet. Där blänger hon på oss en stund innan hon surt släpper kniven på golvet med en smäll.

I fallet med tomatsåsen var det spritdoften som fick hunden att dra kniv. Den hindrade henne att utöva sin favoritsport: att sitta alldeles vid köksbänken och vänta på att man ska tappa en smula i golvet. Hundar må vara lika oss människor på många sätt, men vodka gillar de inte.

Jag fick in kommentarer på vodkasåsen från kunder som tänker laga den, men som tvekar. ”Två deciliter vodka, är det inte för mycket?” undrar en som nog hellre vill konsumera sin vodka på det vanliga sättet.

Men hustrun vidhåller att två deciliter ska det vara. Köp en kvarting och lägg resten i frysen i avvaktan på jul. Hotar hunden med kniv – stå på dig, hälsar hon. Vill du ha receptet igen, klicka här.

En annan kund har nappat på uppmaningen att berätta om det gula huset där butiken är inrymd. Och enligt henne är det ju inte alls något gammalt stationshus, som jag trodde.

Det har visserligen funnits ett stationshus, men det var rödmålat, hade stinsbostaden oppanpå och är numera rivet. Det gula huset rymde post i den del som nu är delikatessbutik, bank i Vero Modas nuvarande lokal och sybehörsaffär i det som nu är blomsterhandel. I källaren fanns en köttaffär.

Tack för den upplysningen! Tyvärr tycks ingen kund känna till om huset verkligen också har tjänat som bordell – det kanske är för pikant för att vara sant.

Inga kommentarer: