torsdag 4 december 2008

Nu har de efterlängtade pralinerna kommit

Ni är många som har frågat efter Chokladfabrikens praliner, särskilt den med lakritskola inuti och en saltflinga ovanpå. Jag kan meddela att jag nu har tagit in den och nio andra praliner från Chokladfabriken på Södermalm, som har varit lite motsträvig. ”Vi har redan för många underleverantörer” sa de tills för några dagar sen. Men skam den som ger sig – jag har tjatat och Chokladfabriken har levererat. Glad är jag, men gladast är nog hustrun, som är den som driver på mest just i chokladsammanhang.

Glöm inte att titta in här nu när det är advent! Vår vildmarks-eller blåbärsglögg är snygg i cellofan tillsammans med saffransgula skorpor, perfekt present när du går bort. Håller du själv i kalaset får du inte missa att servera Sörmlands Ädel på Bakeriets dinkelpepparkaka. Den senare skapades av Anette Kruuse på Bakeriet i Eskilstuna, när hon fick smaka Jürss underbara ädelost. Men det behöver inte vara jul för att den kombinationen ska vara perfekt.

Till godisbordet i advent kan man skära skivor av mandelmassa och lägga på en klick lemon curd. Hustrun läste om tipset i Allt om Mat, och vi prövade det i går kväll som avslutning på vår italienska kväll, då Giorgio Cantú var här i butiken och pratade om italiensk mat. Inte för att mandelmassa och lemon curd är särskilt italienskt, men salamin, parmaskinkan och taleggion är det. Vi hade det väldigt mysigt där vi satt runt borden och diskuterade mat med Giorgio. Som för övrigt också fick tillfälle att prata om andra hjärtefrågor: bilar och fotboll.

Hittills har vi haft två aktivitetskvällar här i Dånviken. Tidigare i höstas var det provning av traktens vin, om ni minns. Vi tycker det har fallit väl ut och planerar att utöka den typen av verksamhet. Fram i februari kommer vi att ordna en mat- och vinresa till Blaxsta vingård i Sörmland. Vet inte exakt när det blir, men jag tar emot intresseanmälningar redan nu.

Apropå vin har hustrun, som är journalist, en tidigare arbetskamrat som heter Håkan Larsson. Han har varit chefredaktör för Allt om Mat, numera äger han och ger ut tidningen Allt om Vin. Han är också författare till flera böcker om vin och har vunnit många priser för sin pedgogiska och lediga stil. Som ni kanske förstår vid det här laget, har han lovat att dyka upp en kväll i butiken efter jul. Ni kanske har hört honom i radio, där han ofta pratar vin. Talar vederbörande gotländska, så är det Håkan.

Alla klagar på vintermörkret, men inte jag. Jag älskar nämligen levande ljus. Kom in i butiken och se dem fladddra!

Inga kommentarer: