söndag 18 oktober 2009

Bästa whiskyn när man stryker

Whiskyprovning verkar falla rönningeborna i smaken. Fullsatt var det i alla fall i butiken när Eva Albrektson kom till oss, beväpnad med fyra olika flaskor. Mycket skratt blev det, och det berodde inte enbart på procenten.

Eva började med att berätta att hon har druckit whisky i drygt 30 år, och
1985 var hon med om att starta ”Gothenburg Malt Whisky Society” – i Uppsala! Hennes intresse har smittat av sig på hennes man, som har bytt från VAT69 till Laphroaig. Något som vi som var med på provningen förstod var ett fall framåt. Vi fick också klart för oss att Eva har rest en hel del i Skottland, inte minst för att hon var så duktig på att härma skottarnas lustiga dialekt.

Eftersom vi kallade evenemanget ”Whisky för dummies” (fast vi snart upptäckte att det inte bara var dummies bland publiken), tog Eva det hela lite från början och svarade på frågan: Vad är whisky?

Destillerad sprit utan smaktillsats, gjord på spannmål, är svaret. Ordet kommer från ”Uisghe beatha”, som är gaeliska för livets vatten. Ungefär som eau de vie eller akvavit, alltså.

Och hur är det nu med stavningen? Undrar den språkintresserade. Jo, så här ligger det till: Det är tillverkningslandet som avgör stavningen:

Whisky Whiskey
Skottland USA (bourbon, rye)
Kanada Irland
Japan
Sverige
Nya Zeeland

För att visa hur whiskyn bör intas, hade Eva med sig en samling glas. Det var ett shotglas typ saloon, ett tjusigt kristallglas typ JR Ewing, ett nördglas med litet gulligt lock, ett tulpanformat provarglas – och så Evas eget favoritglas: ett ganska litet, enkelt glas som är bredare än det är högt. Vill man ordna provning hemma är konjakskupor utmärkta, tipsade hon.

Nu var det dags att övergå till själva drycken, och då lämnades alla tillverkningsländer utom Skottland därhän. På en karta kunde vi följa med Eva på hennes resa.

I Skottland har man tillverkat whisky sedan 1400-talet. Det finns tre
sorter: Maltwhisky, grain whisky och blended whisky. Maltwhisky görs av mältat korn, jäst och vatten och destilleras i omgångar i en kopparpanna. Med single malt menas att allt i flaskan kommer från ett enda destilleri. Grain whisky görs av flera sädeslag, ofta omältat korn, vete och majs, och destilleras i ett enda steg.

Blended whisky är en blandning av grain och malt, ofta 60-40, och många olika sorter.

Regioner där whisky produceras är:

Highlands
Lowlands
Islay
Islands (Orkney, Mull, Jura, Skye)
Speyside
Campbeltown

De sorter vi smakade på var en blend och tre single malt, en från Speyside, en från Islay och en från Lowland, alla valda för att det ska vara stor smakskillnad mellan dem.

Men de individuella skillnaderna inom varje region kan vara stora, påpekade Eva. Det är det som gör det så roligt att resa runt i Skottland eller bara en del av Skottland. Många destillerier har en väl utbyggs besöksverksamhet, med rundvandringar, avsmakning och butik.

Speyside
Spey är en flod och utmed den produceras 70 procent av all maltwhisky i världen. Här finns 60 destillerier i dag.
Många namn börjar på Glen, vilket betyder ”dal”. Ett exempel är Glenlivet; Livet är en biflod till Spey.

Världens mest sålda malt heter Glenfiddich. Många har nog köpt den i den trekantiga flaskan på någon flygplats. Att den är världens mest sålda betyder inte nödvändigtvis att det är den bästa…

Islay
Den ”whiskigaste” ön: Här finns de stora smakerna, de saltstänkta destillerierna och de berömda namnen – smaka på:

Laphroaig, Lagavulin, Bowmore, Caol Ila, Bunnahabhain, Bruichladdich, Ardbeg… De smakar tång, torv, tackel och tåg… Men de är inte grova och egentligen inte heller starka.

Lowlands
Lowlands är mindre av allt, kan man säga. Här finns varken torv eller bergsbäckar utan det är maltens sötma och jästens fruktighet som ger smak. Dessa single malts är varken så många eller så utpräglade som högländernas och öarnas, och de har oftare använts i blendsorter. Destillerierna är inte heller inte så många.
Så här går ttillverkningen till i korthet

Mältning:
Kornet blöts och får gro en vecka, gärna utbrett på golvet.
Sedan torkas det med hjälp av torveldning (ger den rökta smaken) i en kiln.
Bryggning:
Det nu malda kornmjölet (gröpe) läggs i vatten i stora jäskar av trä och blir till vört. Jäst tillsätts och sockret i vörten blir till alkohol.
Destillering:
Destilleras två gånger i kopparpannor som ser olika ut på varje destilleri – höga, runda, avlånga… Resultatet blir en klar sprit.
Lagring:
Spriten lagras på ekfat, oftast sherry- eller bourbonfat. Efter tre år får drycken enligt lag kallas och säljas som whisky. Men det tar minst 10 eller 12 år av lagring på flaska innan det blir gott att dricka. Sen finns det whisky som är 15, 18 och 21 år. Efter 25 års lagring uppnår man inte längre någon förbättring. Ofta håller whiskyn en alkoholhalt på omkring 40 procent.

Torven, pannans form, ekfaten och lagringstiden ger alla sitt till hur en single malt smakar. Sedan kan det stå mycket i reklamen om tång, salta vindar, ljung, bergsbäckar och granit – det låter bra och man köper det gärna.

Beröm åt Systembolaget
Eva anser att vi är lyckligt lottade i Sverige som har Systembolaget med sitt stora sortiment. Hon glömmer aldrig när kom med sin man till stadshotellet i Nora kring 1995. Puben på stadshotellet hade en hel vägg med single malts och engelsk ale.

I Skottland är det spännande att gå på puben, där det kan vara lönt att titta lite bakom de främsta flaskorna och kanske hitta en dammig butelj från ett ”tyst” destilleri, det vill säga ett som inte längre är verksamt men vars produkt fortfarande finns ute på marknaden.

Men tro inte att det går överallt i London. Där kan en standardpub ha tre sorters malt från en av de största distributörerna, och inte mer.

Systembolaget har i dag 29 blend och 59 sorters single malt att erbjuda, sa Eva och viftade med katalogen. Plus en svensk – Mackmyra. Jämför det med 1994 – då hade Systemet 30 blends och 19 single malt.

Vattnet
Ska man blanda in whisky med något? Det är resandes ensak, anser Eva. En enklare blend eller en bourbon kanske man gillar att hälla soda eller ginger ale eller coca cola i. Eller is. Men en single malt blir inte bättre av virke, då försvinner alla de nyanser som finns i läsken. Lite vanligt vatten däremot, utan bubblor och inte så kallt, lösgör framför allt dofterna. Det blir lite oljigt på ytan. Man kan gott tillsätta 20 procent vatten säger kännarna, men Eva själv brukar ta lite mindre. Under vår provning var det en gäst som drog fram en pipett för att få exakt rätt mängd.

Med Islay-malterna blir det tydligast att lite vatten gör susen, det mjukar, öppnar och ger ännu mer smak, tipsar Eva.

De fyra sorterna på provningen

Här är whiskysorterna vi provade:

1. Blend – Johnnie Walker Red Label
Den mest sålda whiskyn i världen. Smaken tyder enligt kännare på att det är en hel del Talisker i den, den enda single malten från ön Skye i väster.

Aningen maltig med inslag av fat, halm, valnötter, citrus och vanilj.


2. Lowland – Auchentoshan (1823) ”Åkerhörnet”
Den här whiskyn destilleras tre gånger. Lätt och frisk bouquet, söt men inte sliskig i smaken. Ljus färg. Helt orökig – kanske bra för nybörjare. Lätt och mjuk. Subtil, inte intensiv. Smak av choklad, kola, apelsinskal, banan, smör.

Fruktig med inslag av fat, nötter, halm, päron, honung.

3. Speyside – Glenfarclas 1836 ”De gröna ängarnas dal”
De sex kittelpannorna på det här destilleriet är Speysides största. En och samma familj har ägt destilleriet i sex generationer. Det ligger vid nedre Spey, nedanför berget Ben Rinnes, varifrån vattnet kommer.

Fyllig och sherryig. Rik, delikat doft. Stor, fruktig smak, lång mjuk eftersmak. Russin, mandel, creme fraiche.

Fruktig något bränd, inslag av mörk choklad, örter och nötter.

4. Islay – Lagavulin (cirka 1800) ”Sänkan där kvarnen ligger”
Om ni någon gång har sett en bild från ett maltwhiskydestilleri kan det mycket väl vara Lagavulin. Det ligger sagolikt vackert alldeles vid vattnet, kritvitt med stora bokstäver längs muren. Vågorna når ända upp mot några av magasinen vid storm.
White Horse äger Lagavulin och den ingår i White Horse blended whisky.
Smaken är torr, och mycket utpräglat rökig, saltig, tångig. Lagras på bourbonfat.

Kraftfull, komplex mycket rökig smak med fatkaraktär och inslag av tjära.

När ska man dricka sin whisky?
Alla har ju sin bästa stund på dagen eller veckan, men Eva dricker för sin del whisky när hon stryker! Och då väljer hon allra helst Talisker. Men Oban, Bowmore ellerLagavulin lär duga alldeles utmärkt!

Till kaffet är det heller inte dumt med lite whisky, då rekommenderar Eva The Macallan.

Inga kommentarer: