tisdag 10 mars 2009

Referat från resan till Blaxsta

Vi var 14 personer som gav oss iväg till Blaxsta vingård i lördags, och det blev en minnesvärd resa. Sällan har man fått lära sig så mycket om vinframställning och smakat så goda viner på så kort tid. Och maten! 

Sörmlands egen vinmakare Göran Amnegård tog emot oss när vi anlände och vi gick direkt ut till vingården. Där stod vi i kylan och tittade på de torra, krokiga pinnarna som stack upp ur jorden. Vi frös om fötterna och undrade om inte vinstockarna också gjorde det, trots att de hade täcke. 

Göran odlar både vita och röda viner: ett chardonnay (vitt), ett merlot (rött) och sitt berömda ice wine på vidaldruvan. Den som tror att det är konstigt att vin kan växa i Sörmland har fel. Förutsättningarna är i själva verket ideala, förklarade Göran: 

• I juni är soltimmarna fler än i södra Europa.

• I september är temperaturskillnaderna större, vilket är bra.

• Jordarna är inte uttröttade, till skillnad från söderut där man har odlat vin i hundratals år på samma plättar.

• Jordarna är kalkhaltiga, och det på ett sätt som gynnar plantorna. 

Men det krävs arbete, och än är det inte fråga om några stora skördar. När det gäller ice wine är Göran Amnegård på ett sätt mer produktiv än konkurrenterna i Moseldalen. Där får man en skörd vart åttonde år, medan han har skördat varje år utom ett sedan starten. Det gör att han faktiskt står 0,5 procent av hela världsproduktionen av ice wine! 

Strax innan våra tår frös till is, visades vi in i vinfabriken, där vi fick veta hur själva framställningen går till (Görans vin jäser otroligt mycket långsammare än de billiga vinerna på Systemet) och smaka på en nyhet: Blaxstas eget mousserande chardonnay-vin! Fantastiskt syrligt, fräscht och gott. 

Sen blev det buffé. Göran har en egen matfilosofi, som går ut på att använda de råvaror som finns i närheten, som är i säsong och som kan kombineras på ett sätt som är lämpligt för kroppen. Exempelvis fick vi smaka på inlagda gulbetor med nakenhavre, tre olika sorters morötter samt en algsalsa till den lönnsirapspenslade laxen som inte gick av för hackor. Salsan bestod av tre olika alger från västkusten och sirapen kom förstås från Blaxstas egna lönnar. Ankbröstet och lammpatén kom från gårdens egna djur. 

Och så vinerna förstås. Vi fick smaka flera av Blaxstas produkter och vi hade alla våra olika favoriter. En deltagare med erfarenhet från Moseldalens ice winer himlade med ögonen och deklarerade att detta var den godaste varianten hon hade smakat. 

Sammantaget blev resan väldigt lyckad. En deltagare sammanfattade hela resan som ”överraskande bra”. Förhoppningsvis blir det fler Blaxstaresor framöver. 

Inga kommentarer: